General

(P) Tu știi cum se curăță corect grătarul după ce l-ai folosit?

Camelia
August 7, 2023 10:52 AM

A venit momentul să ne gândim la preparatele care sfârâie îmbietor sub greutatea cărnii suculente, pregătite special să satisfacă apetitul pentru gustul inconfundabil și momentele speciale, tipice unui prânz în familie la sfârșit de săptămână. Și pentru a ne putea bucura cu adevărat de aceste experiențe culinare desăvârșite, este extrem de important ca și grătarul nostru să fie perfect curățat înainte de a fi folosit.

Asta nu o spunem doar noi, ci și meșterii sibieni în șeminee, sobe, coșuri de fum și cele mai bune grill-uri clasice pe cărbuni sau gratare pe gaz din România. Așadar, profesioniștii ne-au pregătit o serie de trucuri simple pentru a curăța un grătar rapid și fără efort.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient minune pentru dizolvarea tuturor tipurilor de substanțe organice, pentru combaterea grăsimilor și a alimentelor care se lipesc. Se aplică peste grătarul umed și se lasă să acționeze timp de 10 minute. Apoi se activează bicarbonatul cu apa caldă și se spală cu ajutorul unui burete.

Oțetul face minuni

Pentru ca preparatele să aibă un gust perfect, nu este suficient să ai cel mai bun și sofisticat grătar de pe piață, dacă acesta nu este și curățat pe măsură. În acest sens, vă recomandăm să pregătiți o soluție cu părți egale de oțet alb și apă pe care să o pulverizați pe grătar, lăsând să acționeze o jumătate de oră. Apoi, goliți sticla și umpleți-o cu cantitate mică de oțet. Pulverizați din nou, lăsați să acționeze pentru încă o jumătate de oră și ștergeți grătarul.

Curățați grătarul cu cafea

Deși mai puțin cunoscută, această metodă funcționează foarte bine dacă utilizați un filtru pentru preparare cafelei. Pur și simplu reumpleți filtrul cu apă fierbinte, turnați cafeaua peste grătar și apoi ștergeți cu o cârpă curată. Extrem de simplu și eficient.

Clasica perie de curățare

Periile multifuncționale și bureții de sârmă nu sunt întotdeauna cele mai bune opțiuni pentru curățarea eficientă a grătarelor. Este posibil ca acestea să nu fie destul de dure și va trebui să aplicați presiune suplimentară, obosindu-vă din greu mâinile pentru a obține un rezultat cât de cât mulțumitor. Nelipsită din setul de accesorii, peria specială de curățat grătarul are un mâner mai lung, cu un burete de sârmă dur atașat, ceea ce înseamnă că nu va trebui să vă chinuiți prea mult.

Piatra ponce este perfectă pentru a curăța grătarul

Știați că acest tip de piatră naturală pe care mulți oameni o folosesc pentru igiena personală  și îngrijirea pielii, funcționează excelent și la curățarea grătarelor? Piatra ponce este în mod natural anti-bacteriană și elimină foarte eficient alimentele întărite de pe un grătar.

Apa cu săpun

Această metodă de curățare clasică este extrem de eficientă, doar că durează puțin mai mult. Umpleți o tavă mare din plastic cu apă fierbinte și lichid de spălat vase, afundați grătarul și lăsați să acționeze cel puțin o jumătate de oră. Ulterior, o să observați că arsurile sau resturile dificile de mâncare, vor putea fi îndepărtate cu o simplă perie de spălare.

Lămâile sunt perfecte pentru curățat

Se taie lămâile în jumătate și se înmoaie în cristale de sare. Încălziți grătarul, apoi frecați și stoarceți jumătățile de lămâie peste grătarul fierbinte. Acțiunea abrazivă a sării va ajuta la curățarea grătarului iar acțiunea antibacteriană a acidului citric din lămâie, va accelera curățarea și igienizarea acestuia.

Produsele profesionale de curățare

Dacă nu sunteți adepții metodelor tradiționale, puteți apela la produsele și spray-urile profesionale din comerț, dedicate special pentru curățarea grătarului.

Pentru și mai multe sfaturi utile, vă invităm să accesați oferta meșterilor sibieni unde, pe lângă modelele speciale de gratar carbune, veți avea posibilitatea să alegeți dintr-o gamă complexă de șeminee pe lemne, gaz sau peleți, șeminee electrice, sobe rustice sau tradiționale, toate la prețuri corecte și livrate gratuit în maximum 48 de ore de la confirmarea comenzii, direct la tine acasă!