
(P) Verdict: Grătar pe cărbuni sau grătar pe gaz?


Cu ideea înrădăcinată adânc în mintea celor care spun că nimic nu se compară cu aroma cărnii gătite pe focul de cărbuni, nu știm câți dintre fanii BBQ sunt pregătiți să descopere alternativa la clasicul grătar de grădină pe cărbuni, și anume – grătarul pe gaz! Așadar, în acest articol ne-am propus să dăm un verdict cu privire la subiectul utilizării grătare pe gaz vs grătare pe cărbuni.
Înainte de toate, aflăm de la meșterii Pefoc că, pe lângă modelele de grătar pe cărbuni sau gaz, piața propune și alte variante precum sunt cele electrice, care pot fi folosite în locurile unde este interzis să faci grătar cu foc deschis.
Revenind la subiectul nostru, grătarul pe gaz este ales pentru comoditatea de a găti rapid, pentru că nu aveți nevoie de cărbuni. Doar porniți alimentarea cu gaz, îl aprindeți, iar în 12-15 minute îl puteți deja utiliza! Un avantaj al grătarului pe gaz este faptul că îți permite fără prea mult efort sau murdărire pe mâini, să începi să gătești pe grill cât ai zice pește sau vită…sau ce-ți poftește inima și papilele gustative.
Cu toate acesta, preconcepția că unui grătar pe cărbuni îi ia mult timp până se aprinde, ar trebui lăsată în urmă! Astăzi, oamenii folosesc bricheți din cărbune pentru a aprinde grătarele din oțel. Cu această metodă, după ce puneți cărbunii pe bricheții care se aprind repede (aprox. 20 minute) poți pune pe grătar mâncărurile preferate! Grătarul ceramic de tip kamado îți oferă și mai multă rapiditate pentru că îl poți folosi în 10-15 minute după aprinderea startere-lor de cărbuni. Capacul ajută grătarul ceramic să se încălzească rapid și să fie folosit în scurt timp.
Controlul temperaturii
Temperatura la un model de grătar pe gaz poate fi controlată prin reglarea arzătoarelor. Astfel, puteți găti cu ușurință preparate care necesită un control precis al focului. În schimb, grătarul pe cărbuni necesită mai mult timp pentru reglarea temperaturii, fiindcă aceasta, se poate controla doar prin deschiderea sau închiderea ușilor de tiraj aflate în partea superioară sau inferioară a grătarului.
Pentru grătarele cu uși de tiraj este aplicată următoarea regulă: cu cât ușile de tiraj sunt mai închise, cu atât mai puțin oxigen pătrunde în grătar și cu atât temperatura este mai joasă, și invers – cu cât ușile sunt mai deschise, cu atât mai mult oxigen intră în grătar iar temperatura crește.
Temperatura poate fi controlată foarte ușor cu ajutorul ușilor de tiraj la grătarele pe cărbuni cu ceramică de tip kamado. Odată cu obținerea temperaturii dorite, aceasta rămâne stabilă ore întregi iar acest lucru se obține mai greu la un grătar standard din oțel. Proprietățile înalte de izolare ale unui kamado din ceramică, face ca diferențele de temperatură din grătar și din exteriorul lui, să nu afecteze deloc gătitul. Aceast lucru va permite să gătiți indiferent de anotimp, sezon sau condițiile meteo de afară.
Gustul și aroma
Aroma este motivul primordial în alegerea grătarului pe cărbune, iar experții într-ale gătitului sunt convinși de acest lucru, pentru că aroma este mult mai intensă la ingredientele gătite astfel. Aceasta presupune și alegerea unui cărbune de calitate înaltă, pentru că deja știți că tipul de lemn din care este fabricat cărbunele, influențează gustul cărnii.
Verdict: Grătar pe cărbuni sau grătar pe gaz?
Categoric, ambele variante au avantajele și dezavantajele lor. Atât grătarele pe cărbuni, cât și cele pe gaz, sunt accesibile în toate formele și dimensiunile, dar produsul ales trebuie să își merite banii. Calitatea grătarului este exemplificată chiar și prin termenul de garanție și service! Așadar, diferențele în ceea ce privește calitatea și grosimea materialului la capitolul grătare, sunt multe și deseori se regăses și în preț. Proprietățile acestora diferă mult de la un model la altul, iar acest lucru influențează într-un final, gustul și aroma preparatului.