Fashion

Patru tineri designeri români și-au transformat pasiunea într-un business

nicoleta.ispasescu
November 6, 2018 13:39 PM

În perioada 3-4 noiembrie, #Creativo, un eveniment organizat de Atelierele ILBAH și-a desfășurat cea de-a 6-a ediție. Printre numeroasele conferințe s-a numărat și „Young Designers Journey”, unde patru tineri designeri români au vorbit despre începuturile lor și au împărtășit rețeta succesului lor în industria modei.

Industria modei este adesea privită ca fiind elitistă, exclusivistă, impenetrabilă și greu de pătruns. Ai nevoie de multă muncă, talent și, nu în ultimul rând, extrem de mult noroc.

Cu toate acestea, sunt din ce în ce mai mulți tineri curajoşi, care doresc să îşi transforme pasiunea în business. Şi cei mai mulţi nu regretă riscul pe care şi-l asumă.

Pe lângă pasiunea incontestabilă și eforturile depuse, ambiția pare să fie principiul de bază al existenței lor. Au fost observați, încurajați și luptă să devină nume de referință. Probabil că această lume micuță și neagră a modei nu este totuși atât de rea, nu-i așa?

Patru tineri designeri români care și-au transformat pasiunea într-un business

Anamaria Prelipcean – are 23 de ani și a început business-ul imediat după ce a terminat cursul la Atelierele ILBAH. Anul acesta a debutat cu prima ei prezentare de modă, intitulată Tricky Freaky. Despre colecția ei spune că este una „nonconformistă, unde pielea naturală este materialul care predomină, fiind combinată cu elementele metalice, dantela chantilly, suprapuneri cu catarame , lurexul accesorizat cu lanțuri și fermoare metalice, iar pielea și latexul accesorizate cu tot ce înseamnă sisteme de închidere, drapaje, aglomerări cu nasturi din sticlă, ace de siguranță, fermoare etc., toate fiind aplicate pe față”. 

Anamaria spune că această profesie a ales-o pe ea și că își dorește foarte mult să devină cunoscută în străinătate.

Diana Caramaci – a debutat în industria modei în anul 2017, atunci când a câștigat concursul Young Designers on Stage, organizat de Atelierele ILBAH. Deși înainte profesa într-un domeniu cu totul diferit, Diana și-a urmat visul din copilărie și a pășit în această industrie grea. Îmbracă vedete precum Diana Dumitrescu și Gina Pistol și se bucură de succes și pe plan internațional. Diana și-a dus colecțiile la Săptămâna Modei de la Viena, precum și în Oman.

Laura Dimancea – este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, iar brandul ei, Pulse, l-a început încă din studenție, în anul 2014. Alături de partenera ei, Maria Toader, au pus bazele brandului PULSE Studio, care pune accentul pe calitate și atenție la detalii, iar creațiile sunt constant adaptate și reînnoite în ton cu noile trenduri și preferințele stilistice ale femeii contemporane.

Ana Istodorescu – este un tânăr designer pregătit să cucerească lumea, nu doar România, cu proiectele sale. Ana a debutat cu prima sa colecție la 14 ani, prezentând-o într-un butic pentru tineri designeri. La vremea aceea, spune ea, nu era suficient de pregătită pentru această industrie, prin urmare a urmat o facultate și a lucrat într-o companie care nu aveau nicio legătură cu pasiunea. Și-a dat seama ulterior că nu poate îngropa latura artistică și, deși avea vreo patru joburi, pentru că avea nevoie de bani, Ana și-a urmat visul și și-a deschis propriul business în industria modei.