Fashion

Povestea Fridei Kahlo, femeia din Casa Albastră

iulia.statie
July 6, 2020 16:57 PM

Considerată unul dintre cei mai mari artiști din Mexic, Frida Kahlo s-a născut pe 6 iulie 1907 în Cayocoan, Mexico City. Ea a crescut în casa familiei sale, numită Casa Albastru sau Casa Azul.

Povestea Fridei Kahlo

Pictorița a avut multe probleme de sănătate când era mică. La 6 ani, aceasta suferea de poliomielită, ce a cauzat ca piciorul ei drept să se dezvolte mult mai puțin ca celălalt, de aceea a purtat rochii lungi toată viața ei pentru a ascunde diferența. Tatăl ei avea o relație extrem de apropiată cu aceasta și a încurajat-o să facă mult sport pentru a se recupera, ba chiar și wresling, ceea ce era un sport neobișnuit pentru o fată în acele timpuri.

Ea a mers la National Preparatory School în anul 1922, iar doar 35 de femei erau în școala aceea, curând Frida devenind faimoasă pentru sinceritatea și curajul ei. Acolo l-a întâlnit și pe Diego Rivera pentru prima oară, spunând că într-o zi o să se mărite cu el.

În același an, aceasta s-a alăturat unei găști de studenți ce aveau idei politice similare cu ea. S-a îndrăgostit curând de liderul grupului, Alejandro Gomez Arias, iar în timpul unei călătorii cu pictorița a suferit un accident grav, ce a făcut-o să stea în casă pentru mai multe săptămâni. Pentru a trece timpul, aceasta a început să picteze și a terminat primul autoportret în anul următor. „Mă pictez pe mine pentru că sunt singură în majoritatea timpului și sunt singurul subiect pe care îl cunosc bine.”, spunea aceasta.

În 1928, aceasta se întâlnea din nou cu Rivera pentru a îi evalua lucrările și a o încuraja. Curând, cei doi au început o relație romantică, iar, în ciuda faptului că mama artistei s-a împotrivit, aceștia s-au căsătorit următorul an.

Mariajul lor nu a fost unul obișnuit. Aceștia nu locuiau împreună și aveau și studio-uri diferite. De-a lungul căsniciei, Diego nu a fost fidel, ba chiar, una dintre aventurile sale a fost cu sora soției sale, Cristina. Când a aflat, Frida a fost așa de supărată încât și-a tăiat părul lung pentru a demonstra cât este de furioasă. Kahlo și Diego s-au despărțit de multe ori, dar mereu s-au împăcat.

În 1938, Frida a devenit prietenă cu Andre Breton, una din figurile ce reprezentau mișcarea suprarealistă. În același an, ea a avut o expoziție la o galerie din New York, iar în următorul an, aceasta îi cunoștea pe Marc Chagall, Piet Mondrian și Pablo Picasso. În acel an divorța și de Rivera și picta una dintre cele mai faimoase lucrări ale sale, The Two Fridas.

Totuși, aceștia s-au împăcat în 1940, iar al doilea mariaj a fost la fel ca primul, cei doi locuind în case separate și având vieți diferite. În 1944, Kahlo picta un al portret faimos, The Broken Column, ce o înfățișează ruptă pe jumătate, punând accent pe durerea prin care trecuse, mai ales că ea trebuia să poarte pe atunci corsete speciale pentru a își proteja spatele.

Deși starea ei a continuat să se înrăutățească și suferea de depresie, aceasta a fost activă cu privire la mișcarile politice. După moartea sa, ce a fost îndelung comentată, speculându-se că ar fi fost posibil să se fi sinucis, popularitatea acesteia a crescut, iar Casa Albastră era deschisă vizitatorilor. În 1983, Hayden Herrera publica o carte numită ‚A Biography of Frida Kahlo’ ce a atras atenția publicului asupra artistei. În 2002, un film numit ‚Frida’ a fost lansat, cu Alma Hayek în rolul principal.