News

Povestea primului fotomodel din lume. Frumuseţea ei a făcut furori în anii 1970-1980

andreea voicu
May 31, 2019 14:45 PM

Gia Marie Carangi a fost considerată de mulţi ca fiind primul fotomodel american din lume în perioada anilor 1970-1980. Născută în 1960, Gia şi-a început cariera în modeling la numai 14 ani, însă moartea ei 12 ani mai târziu a permis apariţia unei generaţii întregi de modele precum Cindy Crawford sau Kate Moss. Intensa sa viaţă a lăsat urme adânci în istoria modei și a modelling-ului.

Pe aceeasi temaFiica lui Kate Moss, Lila, a semnat primul ei contract de modeling! Este noua imagine Marc Jacobs Beauty

Povestea primului fotomodel din lume. Frumuseţea ei a făcut furori în anii 1970-1980

Încă de la o vârstă fragedă, Gia Carangi a apărut pe coperţile celor mai importante reviste de modă, precum ediția din aprilie 1979 a revistei British Vogue, ediția din august a revistei American Vogue, ediția din ianuarie 1981 a revistei Vogue Italia și în mai multe numere din Cosmopolitan, între anii 1979 si 1982.

De asemenea, în această perioadă, ea a mai apărut în diverse camapanii de publicitate pentru case de modă ca Armani, Christian Dior, Versace și Yves Saint Laurent.

Pe când avea doar 17 ani, Gia a fost remarcată de un fotograf local care i-a cerut să pozeze pe ringul de dans. La scurt timp, pozele cu ea de pe ringul de dans din Philadephia au fost analizate de un fotograf al unui mare centru comercial din New York. Aşa a ajuns una dintre cele mai hot apariţii în peisajul din America şi s-a mutat la New York.

 

View this post on Instagram

 

Gia Carangi ?

A post shared by 50s/60s/70s/80s/90s/2000s (@hopeless_90s) on

Într-un interviu pentru o revistă celebră, Carangi afirma: ‘Am început să lucrez cu oameni foarte buni. Nu m-am transformat într-un model, pur și simplu am devenit unul’. 

A fost un model favorit pentru diverși fotografi, precum Francesco Scavullo, Arthur Elgort, Joseph Petrellis, Richard Avedon, Denis Piel, Marco Glaviano și Chris von Wangenheim.

În octombrie 1978, a avut primul ei shooting important, alături de unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi ai timpului, Chris von Wangenheim. Fotograful a pozat-o nud, în spatele unor gratii de fier, împreună cu asistenta sa de make-up Sandy Linter. Imediat după această şedinţă foto, Carangi s-a îndrăgostit de Sandy şi chiar au avut o relaţie de scurtă durată.

Carangi s-a născut în Philadelphia, Pennsylvania, la 29 ianuarie 1960. Din păcate, Gia Carangi a murit la numai 26 de ani, datorită dependenţei de heroină şi a virusului HIV. Ajusese săracă lipită și uitată de mai toți cei care erau în stare să se sfâșie pentru a o avea în prezentarea unei noi colecții vestimentare sau pe prima pagină a revistelor de modă.

Două traume i-au marcat iremediabil existența: un abuz sexual suferit la vârsta de cinci ani și cea de-a doua căsnicie a mamei sale, după ce divorţase de tatăl său.

Apropiaţii Giei mărturiseau că atitudinea ei, instabilitatea emoțională, obsesia ei de a fi iubită, precum și consumul de droguri, ar avea legătură cu copilăria zbuciumată, lipsită de afecțiune și stabilitate.

Ultima sa şedinţă foto a fost pentru colecţia de primăvară Versace, în 1982

Din 1980, cariera ei era în declin, dependenţa de droguri afectându-i cariera. Contractele erau din ce în ce mai puţine, aşa că a decis să se mute din nou în oraşul natal, Pennsylvania, în 1981.

Câteva luni mai târziu, Gia Carangi a semnat un contract cu o nouă agenție, Elite Model Management, şi era determinată să revină în industria modei. Ea a mai primit o şansă, datorită reputației care pe care o dobândise în trecut, ca model. Acest lucru nu avea să dureze foarte mult timp.

 

View this post on Instagram

 

„Gia was the model that everyone wanted to shoot, all the girls wanted to sleep with her & all the men wanted to sleep with her. There was an allure that not many people have & it’s what made her special.” – Francesco Scavullo / #giacarangi on the cover of Cosmopolitan, April 1979. Shot by Francesco Scavullo, makeup by Way Bandy.

A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi) on

Ultima sa şedinţă foto a fost pentru colecţia de primăvară Versace, în toamna lui 1982, şi Otto Versand în Tunisia. A părăsit New York. New York-ul pentru ultima oară, în primăvara anului 1983.

Ultimii trei ani din viaţă şi i-a petrecut lucrând la un magazin de haine din Philadelphia, dar a fost şi internată pentru scurt timp la un spital din Eageville, în decembrie 1984, încercând să scape de dependenţa de droguri. Din nefericire, în iarna anului 1985, Carangi a început să ia droguri din nou.

În iunie 1986, a fost dusă la spitalul Warminster General în Warminster, Pennsylvania cu pneumonie bilaterală. Câteva zile mai târziu, a fost diagnosticată cu AIDS, iar în octombrie 1986 a decedat. La înmormântare nu a participat nimeni din lumea modei, cel mai probabil pentru că nimeni nu a ştiut de moartea sa decât după câteva luni. Gia Carangi este prima femeie celebră din lume, care moare de SIDA.

În 1998 a fost lansat filmul biografic Gia, inspirat din viața supermodelului american Gia Marie Carangi. Pelicula s-a bucurat de aprecieri pozitive din partea criticilor de film. Angelina Jolie a fost cea care a interpretat-o pe Gia, ea primind Globul de aur pentru ‘Cea mai bună actriță într-un rol principal’.

Sursa: dazeddigital.com

 

View this post on Instagram

 

#giacarangi photographed by Richard Avedon for Versace, 1982.

A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi) on