Fashion

Senioarele industriei: O istorie a top-modelelor secolului trecut

ioana pana
December 6, 2018 07:00 AM

Industria modei mereu a aspirat să prezinte perfecțiune, atât prin haine, dar mai ales prin intermediul celor ce le poartă. Astfel, chiar dacă de-a lungul timpului au fost puține cele care au reușit să se muleze pe cerințele drastice ale caselor high fashion și să reziste industriei, acelea au reușit să scrie istorie. Nume precum Cindy Crawford sau Gisele Bündchen sunt relevante încă și în ziua de azi, la aproape 30 de ani de la lansarea lor în domeniu.

O istorie a top-modelelor secolului trecut

Cindy Crawford

Este mijlocul anilor ’80, iar Cindy este una dintre cele mai importante fețe în fashion. Un bilanț făcut în 1998 arată că modelul a avut peste 500 de apariții atât pe coperțile prestigioaselor publicații de profil, cât și pe catwalk-urile și în campaniile caselor precum Chanel, Versace, Christian Dior, Dolce & Gabbana, DKNY și Valentino. Michael Kors a spus despre ea că „a schimbat standardele frumuseții americane”.

La începutul anilor 2000, Crawford a anunțat retragerea din sfera modelingului, însă a continuat să aibă apariții sporadice pe coperțile revistelor. Și-a creat propria sa linie de beauty în colaborare cu Jean-Louis Sabagh, numită „Meaningful Beauty”.

Ea are doi copii, Presley (19) și Kaia (17), care i-au moștenit vocația, astfel încât amândoi sunt acum în industria modelingului.

Linda Evangelista

Originară din Ontario, Canada, modelul și-a început cariera odată cu mutările sale la New York, apoi Paris. La 19 ani ea apărea deja pe coperta „L’Officiel”, pentru ca un an mai târziu să înceapă colaborarea cu Karl Lagerfeld, devenind muza lui. Designerul a spus despre Linda că „nu există model în lume mai profesionist decât ea”. Ulterior, a devenit și muza lui Gianni Versace, cu care a început să lucreze în 1987. Pe lângă cei doi, modelul a lucrat pentru Valentino, YSL, Azzedine Alaïa, Oscar de la Renta, Giorgio Armani, Mugler, Jil Sander și mulți alții.

În toamna anului 1988, Evangelista s-a tuns scurt. Noul hairstyle nu a fost prea bine primit de industrie, modelul fiind dat afară din 16 showuri. Totuși, până în primăvara anului următor, tunsoarea sa deja devenisă faimoasă, fiind cunoscută sub numele „The Linda”.

Reprezentantă a „Erei top-modelelor”, alături de Christy Turlington și Naomi Campbell, ele formând „Treimea”, Evangelista a declarat pentru coperta unei reviste de prestigiu, în 1990: „Eu și Christy avem obiceiul de a nu ne trezi niciodată pentru mai puțin de 10.000 de dolari pe zi”.

În prezent, modelul face muncă de caritate și are un brand de skincare.

From the book, „Beauty Flash” by legendary makeup artist @stephane_marais_official #lindaevangelista #stephanemarais #beautyflash

A post shared by Linda Evangelista Forever (@lindaevangelistaforever) on Apr 22, 2018 at 1:43pm PDT

 

Gisele Bündchen

Debutând în carieră la doar 17 ani, Gisele s-a lansat cu adevărat în cadrul show-ului Alexander McQueen SS98, „Ploaia”. Atunci a fost aleasă datorită faptului că putea merge pe niște tocuri foarte înalte pe podiumul ud și alunecos. Un an mai târziu, modelul deja poza pentru Missoni, Chloé, Dolce & Gabanna, Valentino și Versace.

O publicație prestigioasă pe a cărei copertă Gisele a fost în nenumărate rânduri, a declarat „Odată cu sosirea anului 2000, Gisele Bündchen era cel mai sexy model din lume, punând braziliencele pe harta frumuseții universale”. Astfel, modelul a apărut pe peste 1200 de coperți în toată lumea. După ce a purtat cel mai scump sutien Victoria’s Secret creat vreodată, „The Red Hot Fantasy Bra”, estimat la 15 milioane de dolari și a mers pe multe și importante catwalk-uri, Gisele a jucat un rol secundar în faimosul film „Diavolul se îmbracă de la Prada”. În 2007, modelul a fost numit „Cel mai bogat top-model din lume”.

Acum, Gisele este căsătorită cu Tom Brady, și și-a lansat propria carte, „Lessons: My Path to a Meaningful Life”, care adresează problemele ei cu anxietatea și atacurile de panică.

@gisele for @dolcegabbana spring.summer 2000 ✨

A post shared by Gisele Bündchen Videos & More (@giselebundchenvideos) on Nov 18, 2018 at 6:30am PST

Nova campanha de Natal @vivaraonline ✨?✨ #lançamentovivara

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele) on Nov 29, 2018 at 10:25am PST