
Top 3 moduri în care îți menții dinții perfecți


Un zâmbet sănătos este un zâmbet frumos. Pentru a te bucura ste necesar să mergi la controalele periodice din 6 în 6 luni la medicul dentist. Astfel, vei zâmbi întotdeauna cu încredere și te vei putea bucura mereu de viață. Periajul dinților de două ori pe zi și folosirea unei tehnici adecvate joacă un rol important în menținerea zâmbetului sănătos. Mai jos îți voi descrie 3 moduri prin care îți poți menține dinții perfecți:
-
Tratarea bolii parodontale
Așa cum este menționat în acest articol, boala parodontală este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni, iar netratată la timp duce la pierderea dinților. Acumularea de bacterii între dinte și gingie duce la formarea unor pungi parodontale și, în timp, la retracție gingivală și dinți care se mișcă. Boala parodontală are trei etape de evoluție: gingivita, parodontita superficială și parodontita profundă. Înainte de a ajunge la o formă mai avansată, poți fi atent la anumite simptome. Dacă observi că gingia este inflamată, are o culoare de un roșu violaceu, te confrunți cu respirație urât mirositoare sau sângerări la nivelul gingiei, înseamnă că este posibil să ai boală parodontală. Așadar, vizita la medicul stomatolog este absolut necesară.
În faza incipientă, boala parodontală poate fi tratată printr-un simplu detartraj și periaj profesional. În stadii mai avansate, medicul poate recomanda curățarea infecției prin diverse proceduri stomatologice moderne. Atunci când este necesar, se poate face anestezie locală.
Pacientului i se poate recomanda soluții antiseptice ori aplicarea de substanțe medicamentoase la nivelul gingiei. Totodată, pacientul trebuie să mențină o igienă orală corectă acasă. Se recomandă utilizarea unei periuțe cu peri moi, folosirea periuțelor interdentare și a apei de gură. Nu în ultimul rând, o altă indicație este evitarea fumatului pe cât de mult posibil, deoarece prezintă un factor al inflamării gingivale. Ce-ți mai rămâne de făcut sunt vizitele regulate la cabinetul stomatologic și igiena orală corectă, pentru a te bucura de un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă.
-
Tratarea cariilor dentare
Conform National Health Service, cariile dentare reprezintă distrugerea țesutului dur al dinților. Acestea își fac apariția atunci când bacteriile din cavitatea orală produc acizi ce atacă dintele. Netratate la timp duc la pierderea dinților. Atunci când ai sensibilitate dentară, simți o durere la consumul de alimente fierbinți ori reci sau disconfort când muști, observi colorarea dintelui în maro sau negru, este bine să mergi la un cabinet stomatologic. Controlul periodic la medicul stomatolog te poate ajuta să tratezi cariile dentare în stadii incipiente și să înveți să le previi.
Cariile dentare sunt de 3 tipuri: carie de colet, interdentară și ocluzală. În funcție de stadiul în care acestea se află, medicul stomatolog curăță țesutul afectat și aplică o plombă din compozit. În cazul în care caria ajunge la nervul dintelui, se recomandă tratamentul de canal. Pentru a preveni caria dentară, periajul dentar trebuie realizat de două ori pe zi. Când periajul nu poate fi realizat după fiecare masă, poți încerca să te clătești cu apă de gură ori apă normală. Acest lucru te ajută să înlături bacteriile de pe suprafața dinților și să dizolvi substanțele care duc la dezvoltarea cariilor dentare.
-
Controalele regulate și igiena orală
Igiena orală este foarte importantă pentru menținerea dinților și gingiilor sănătoase. În momentul în care igiena dentară este păstrată, riscul apariției cariilor și a bolii parodontale scade. Menținerea unei sănătăți orale bune te ajută să ai un zâmbet frumos și o masticație corectă. Periajul dentar este indicat de două ori pe zi, dimineața și seara. Trebuie să ai în vedere alegerea unei periuțe de dinți cu peri moi sau medii, pentru a îndepărta resturile alimentare, fără să-ți rănești gingiile. Este indicat să schimbi periuța dentară la fiecare trei luni sau după un episod de gripă. Pe lângă periajul realizat în mod corect, trebuie să ai în vedere și folosirea aței dentare și a dușului bucal. Acestea te ajută să cureți zonele în care periuța dentară nu are acces. Totodată, apa de gură este un element care nu trebuie să lipsească. Pe lângă igiena orală realizată acasă, vizita periodică la medicul dentist este absolut necesară. Zâmbetul tău nu poate străluci fără o igienă orală adecvată.
Sursă poză: Pexels.com