Fashion

Tot ce trebuie să știi despre istoria pantofilor stiletto

andreea voicu
March 28, 2020 14:59 PM

Pantofii stiletto sunt considerați, în ziua de astăzi, un simbol eleganţei şi senzualităţii. Acest tip de încălțăminte este apreciată datorită calității sale de a obține iluzia unei siluete mai suple, a unui picior mai lung și mai subțire.

Pe aceeasi tema7 lucruri pe care nu le știai despre Sex and the City

Însă nu întotdeauna au stat așa lucrurile. Au existat și vremuri când aceste încălțări erau folosite pentru a marca diferenţele dintre clasele sociale sau pentru a feri picioarele nobililor de murdărie.

Tot ce trebuie să știi despre istoria pantofilor stiletto

Dar haideți să vedem de unde a început nebunia cu pantofii stiletto. Se spune că prima femeie care a încălțat pantofii stiletto cu toc a fost Ecaterina de Medici, la nunta ei cu Henric de Valois, viitorul rege al Franţei, în 1533. În realitate, pantofii stiletto au fost creați de către 3 designeri francezi importanți la începutul anilor 1900, și anume André Perugia, Salvatore Ferragamo și Roger Vivier.

În antichitate, încălțămintea ridicată însemna nobilimea, puterea și bogăția. În secolul al XVI-lea, femeile din Veneția purtau ‘chicine’ pentru a nu-și ține fustele prin noroi, iar în secolul al XVIII-lea, regele francez Louis XIV a purtat tocuri roșii ca simbol al autorității sale. La finalul secolului 18, moda pantofilor cu toc a început să fie asociată cu frivolitatea feminină.

Regele francez Louis XIV/ foto: shutterstock

Pantofii cu platformă ridicată au fost purtați de greci, însă stiletto au fost proiectați începând cu secolul XX. În anii ’50, au fost aplicate noi materiale și tehnici inventate pentru transportatorii de aeronave la construcția pantofilor.

Folosirea aluminiului și a turnării prin injecție pentru topirea metalului și plasticului a făcut posibilă alungirea și ridicarea tocurilor la noi înălțimi. În 1934, Salvatore Ferragamo a găsit modalitatea de a sprijini arcul piciorului, luând presiunea de pe vârfuri, astfel încât să permită pantofului să se miște cu corpul.

Proiectanții Salvatore Ferragamo, Roger Vivier și André Perugia au fost creditați ca fiind cei care au inventat stiletto, între 1948 și 1954. Marilyn Monroe a fost una dintre divele pop care au purtat cu grație stiletto.

La începutul anilor 1960, pantofii stiletto au dobândit o nouă formă, în momentul în care vârful pantofilor a devenit alungit, asemenea tocului. Dacă până atunci, denumirea de ‘stiletto’ făcea referire doar la toc, acum această denumire începe să se aplice întregului pantof.

În anii ’70, acest tip de pantofi s-a confruntat cu mari probleme, deoarece era considerat incomod și împiedica mișcarea.

Însă, odată cu apariția hainelor electrice în anii ’80, stiletto a revenit în forță, când femeile au început să încalțe acești pantofi, care le permitea să se ridice la înălțimea bărbaților, păstrându-și totodată feminitatea. Apoi a urmat un deceniu în care pantofii stiletto nu mai erau în tendințe.

Carrie Bradshaw i-a încălțat în repetate rânduri în ‘Sex And The City’ foto: profimedia

Și Prințesa Diana era adepta acestor pantofi și i-a purtat cu grație la sediul Crucii Roșii Americane din Washington pentru a susține un discurs, în 1997.

Pantofii stiletto au revenit în forță la începutul anilor 2000, când Carrie Bradshaw i-a încălțat în repetate rânduri în ‘Sex And The City’. Astfel, actrița a sporit din nou atenția pentru acest tip de pantof. În acest moment, pantofii stiletto sunt la mare căutare, absolut necesari oricărei femei care vrea să se simtă suplă și elegantă.

Sursa: Vogue