Fashion

Trend Alert: Rochia midi. Cum se poartă în 2020 rochia de lungime medie?

Oana Nutu
May 26, 2020 18:27 PM

Lungimea midi este din nou în vogă anul acesta. De inspiraţie retro, rochia deasupra gleznei este o alegere ideală pentru ceremonii, cocktail, diverse ocazii speciale, cununie civilă. De-a lungul timpului, rochia midi a avut momentele ei de glorie, impunându-se ca obict vestimentar obligatoriu în garderoba oricărei femei.

Anii ’30 ne oferă perspectiva femeii casnice, dar totodată elegante.  Purtate la ieşirea din casă cu ocazia diverselor activitaţi, oferta rochiilor midi era foarte variată, putând fii găsite pe diferite culori dar şi stiluri. Rochia avea rolul de a scoate în evidenţă silueta considerată perfectă la vremea aceea – talia (de multe ori marcată cu o curea cu cataramă), braţele şi gleznele cât mai subţiri. Uneori modelelea putea fi mai sofisticate, aveau gulere, volane sau mâneci scurte, bufante. Închiderea se făcea cu nasturi pe faţă, de multe ori coloraţi, contrastând rochia. Tot atunci era în vogă push-up-ul umerilor cu rolul de a contuna umărul şi de a da impresia de înălţime, lungind silueta. Toate aceste detalii făceau parte din viaţa de zi cu zi a unei femei din acea vreme.

Mai târziu, rochia midi a căpătat o notă sexy, aproape provocatoare. Ne aducem aminte de stilul divelor de la Hollywood Grace Kelly, Sophia Lauren, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn  în anii ’50 şi ’60.

Rochiile midi de ocazie, noul trend in 2020! Ce designeri le-au inclus in colectiile
Grace Kelly purtând rochia creată de designerul Edith Head în filmul Rear Window (1954) regizat de Alfred Hitchcock

Fashion icon-ul Marilyn Monroe a rămas în istorie cu celebra scenă din filmul The Seven Year Itch regizat  din anul 1955 când actriţa stă deasupra unei guri de canal din faţa teatrului iar de-odată trece metroul, ridicându-i fusta în timp ce aceasta se bucură de briza care vine de sub pământ. Scena a făcut subiectul multor statui şi opere de artă, iar rochia plisată de culoare ivory, acum devenită ecru  a fost vândută la licitaţie cu peste 5.6 mil de dolari în 2011, fiind astfel cea mai scumpă rochie din istorie.

Marilyn Monroe, în celebra scenă cu rochia ivory, 1955 filmul The Seven Year Itch.
Marilyn Monroe, în celebra scenă cu rochia ivory, 1955 filmul The Seven Year Itch. Sursa ProfiMedia

Little Black Dress continuă să seducă vedetele, aşa cum putem vedea în imaginile de mai  jos. În timp ce Meghan Markle a ales să poarte rochia neagră din satin cu mâneci lungi în perioada sarcinii, Bella Hadid defila în colecţia designerului Christian Dior în care elementele principale au fost corsetul şi fusta midi transparente.

Bella Hadid purtand in backstage rochia midi semnata Christian Dior in 2018, Sursa Profimedia
Bella Hadid purtand in backstage rochia midi semnata Christian Dior in 2018

Rochiile midi din tul şi corset treansparent a devenit favoritele designerilor. Deşi silueta este cea a anilor ’50, transparenţa este cât se poate de modernă, chiar avangardistă aş spune eu. Corsetul duce spre  stilul  boudoir, cupele şi întăriturile sunt la vedere, aproape ca o lenjerie de corp. 

 

View this post on Instagram

 

Striking beauty from the new @musebyberta TLV collection 💗 #Musebyberta

A post shared by BERTA (@berta) on

Pe podium, marii creatori au dat propria interpretare rochiei  midi, alegând să o brodeze manual aşa cum vedem în colecţia haute couture semnată de Zuhair Murad sau să suprapună cu alte materiale textile, dând un aspect de împletitură aşa cum putem observa la Oscar de la Renta. În timp ce Gucci a mers pe rochia midi a anilor ’30, realizată din materiale groase precum lâna, jerseu sau tricotul, Dolce Gabbana continuă linia romantică a anilor ‘5o aşa cum ne-a obişnuit în colecţiile sale, alegând printuri înflorate, talii marcate şi umeri cu bretele sau mâneci în stil retro.

Zuhair Murad Couture Primăvară Vară 2020
Zuhair Murad Couture Primăvară Vară 2020
Oscar de la Renta Primăvară 2020
Oscar de la Renta Primăvară 2020
Gucci Ready To Wear 2020
Gucci Ready To Wear 2020
Dolce Gabbana Ready To Wear 2020
Dolce Gabbana Ready To Wear 2020

Preferatele mireselelor pentru cununia civilă sau ca a doua rochie de nuntă, lungimea midi este cea mai căutată. Din dantelă, tafta, tulle sau organza, aceste rochii sunt ideale oricărei siluete, s-au purtat şi vor continua să se poarte, rămânând un etalon al modei de-a lungul timpului.

Rochie midi de ocazie dantela cununie civila
Rochie midi de ocazie dantela cununie civila Self Portrait, disponibilă pe Net-A-Porter.com

Pentru mai multe imagini accesează galeria foto.